Εισαγωγή Προϊόντα Υπηρεσίες Έργα Επικοινωνία

Η νέα κεντρική Bιβλιοθήκη του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη φιλοξενείται στα αναπαλαιωμένα κτίρια των παλιών εργαστηρίων στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης. Ο προαύλιος χώρος που παρεμβαλλόταν ανάμεσα στα εργαστήρια στεγάστηκε για να δεχθεί τις συστοιχίες των βιβλιοστασίων ενοποιώντας με τον τρόπο αυτό το σύνολο των κτιρίων.

Η σημερινή μορφή του χώρου αποτελεί υπόδειγμα αρμονικής συνύπαρξης του παλαιού με το σύγχρονο, της παραδοσιακής Σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής με κατασκευές υψηλής σχεδίασης και αισθητικής. Για την επίπλωση χρησιμοποιήθηκε η σειρά Gothia, ελαφρά τροποποιημένη για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου.


Σε όλους τους χώρους του κτιρίου, το παιχνίδι ανάμεσα στον φυσικό και τον τεχνητό φωτισμό είναι απολαυστικό, ενώ τα χρώματα της τοιχοποιίας και των δαπέδων συνδυάζονται αριστοτεχνικά με τις αποχρώσεις των επίπλων από ξύλο και ατσάλι.
Η κεντρική αίθουσα του αναγνωστηρίου που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο εργαστήριο με το θόλο και τους φεγγίτες στην οροφή παρομοιάζεται από τον αρχιτέκτονα Per Ahrbom με ένα «καζάνι» γεμάτο γνώση που βράζει. Η εξειδικευμένη χωροθέτηση του συνόλου των επίπλων, τόσο στο αναγνωστήριο όσο και στο χώρο των βιβλιοστασίων, προσδίδουν χαρακτήρα και ιδιαιτερότητα στη Βιβλιοθήκη προσφέντας ταυτόχρονα απόλυτη εργονομία και λειτουργικότητα για τους βιβλιοθηκονόμους και τους επισκέπτες της.


    Φωτογραφία          Παρουσίαση  © 2007, ANACO | Λεωφ. Βουλιαγμένης 117 & Κρίτωνος 2, Γλυφάδα 166 74 | Tηλ.: 210 9600 915, Fax: 210 9648 128,