Εισαγωγή Προϊόντα Υπηρεσίες Έργα Επικοινωνία
Το κτίριο της νέας Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Halmstad στη Σουηδία μοιάζει με ένα πλοίο προσδεμένο με ασφάλεια στο λιμάνι μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον. Το μπροστινό τμήμα του έχει σχεδιαστεί ώστε να προσομοιάζει σε πλώρη καραβιού έτοιμου να σαλπάρει στα μαύρα νερά του ποταμού Νίσαν προσκαλώντας τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Η μεγάλου ύψους κρυστάλλινη πρόσοψη “ανοίγει” τον κόσμο στους επισκέπτες, ενώ η κινητή οροφή του κτιρίου μετατοπίζεται επιτρέποντας στο μεγάλο δέντρο που υπάρχει στο κέντρο της Βιβλιοθήκης να λουστεί στο φως του ήλιου.

Το μέταλλο αποτέλεσε βασικό στοιχείο των βιβλιοστασίων που εγκαταστάθηκαν. Ο συνδυασμός φυσικών και τεχνητών στοιχείων υλοποιήθηκε με επιτυχία και κατέδειξε για μία ακόμα φορά πως η μοντέρνα διεθνής αρχιτεκτονική μπορεί να «δέσει» αριστοτεχνικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Βορείων Χωρών.

Για την επίπλωση επιλέχθηκε η σειρά Classic Steel, η οποία με συνεχείς βελτιώσεις τεσσάρων δεκαετιών αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη σειρά μεταλλικών επίπλων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αισθητικής αλλά και λειτουργικότητας.

 

Για τη διευθέτηση της συλλογής των βιβλίων, περιοδικών, χειρογράφων και ψηφιακών μέσων της Βιβλιοθήκης, εγκαταστάθηκαν συνολικά 4.500 τρέχοντα μέτρα ραφιών, ενώ κάθε βιβλιοστάσιο διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα φωτισμού στο άνω τμήμα.
Η συρόμενη οροφή του κτιρίου επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν την κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης η οποία περικλείει ένα μεγάλο δένδρο. Το φως διαπερνά τα φύλλα και τα κλαδιά δημιουργώντας ένα πρωτότυπο και άκρως απολαυστικό παιχνίδι σκιών.

Σε επιλεγμένα σημεία της Βιβλιοθήκης τοποθετήθηκαν πολυθρόνες της σειράς Luna με ενσωματωμένο ηχητικό σύστημα. Τα ηχεία που είναι τοποθετημένα στο άνω μέρος επιτρέπουν την αναπόσπαστη περιήγηση του επισκέπτη στο χώρο της μουσικής χωρίς να προκαλούν την παραμικρή όχληση στους υπόλοιπους αναγνώστες.


    Φωτογραφία      Παρουσίαση  © 2007, ANACO | Λεωφ. Βουλιαγμένης 117 & Κρίτωνος 2, Γλυφάδα 166 74 | Tηλ.: 210 9600 915, Fax: 210 9648 128,