Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com Drop Down Menu
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΟΞΥΓΟΝΟ.
Η  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  ΚΑΙ  Η  ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ  ΤΩΝ  ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ  ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ
ΤΗΝ  ΚΑΡΔΙΑ  ΤΟΥ  ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΣ
 
 
Πρόσθετη Πληροφόρηση
Γενικά για τη Συντήρηση
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στα Ελληνικά οι λέξεις conservator και preservationist εκφράζουν την εργασία του συντηρητή των έργων τέχνης. Με διπλό ρόλο, ο συντηρητής προσπαθεί όχι μόνο να αναδείξει την ομορφιά του ίδιου του αντικειμένου, αλλά και να δώσει μια άνιση μάχη ενάντια στην καταστροφική δράση του χρόνου και να διατηρήσει το αντικείμενο ανεπηρέαστο από τις συνέπειές του. Πολέμιοί του είναι το κρύο και η ζέστη, το φως και το σκοτάδι, η υγρασία και η ξηρασία, οι μύκητες και τα τρωκτικά. Στην ANACO γνωρίζουμε και κατανοούμε απόλυτα ότι τόσο οι  περιβαλλοντικές παράμετροι όσο και τα χημικά συστατικά των υπό συντήρηση αντικειμένων δεν αποτελούν εχθρούς που πρέπει να νικηθούν αλλά στοιχεία της φύσης των οποίων τη λειτουργία οφείλουμε να καταγράψουμε, να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε. Η πρόκληση βρίσκεται στη διατήρηση όλων αυτών των παραμέτρων σε απόλυτη αρμονία.

Ένα περιβάλλον με σταθερές συνθήκεςConservation
Οι προθήκες μας εργάζονται σκληρά. Αφενός εκθέτοντας τα πολύτιμά σας αντικείμενα μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον περιορίζοντας τους κινδύνους της φυσικής καταστροφής, αφετέρου παρέχοντας ένα σταθερό αεροστεγές περιβάλλον πλαισιωμένο από αδρανή υλικά, ελεύθερο από ρίπους και με απόλυτα ελεγχόμενες κλιματολογικές συνθήκες.

Αδρανή Υλικά
Η ανάγκη για χρήση αδρανών υλικών είναι όχι μόνο γνωστή αλλά και άκρως επιθυμητή στα μουσεία καθώς έχει παρατηρηθεί σε εκθέματα σφραγισμένα για πολλά έτη μέσα σε προθήκες  είναι σημαντικό το περιβάλλον εντός της προθήκης να μην περιέχει ρυπογόνος ουσίες οι οποίες ενδεχομένως να αντιδράσουν με το υλικό των υπό έκθεση αντικειμένων και τα καταστρέψουν. Για ιδιαίτερα ευαίσθητα υλικά όπως το ασήμι χρησιμοποιείται ο ενεργός ξυλάνθρακας αλλά και άλλες ουσίες απομάκρυνσης ανεπιθύμητης ύλης για να αφαιρέσουν τα όποια φθοροποιά οργανικά στοιχεία και ενώσεις (VOCs) από το περιβάλλον.

Επίπεδα φωτισμού
Ορισμένα εκθέματα παρουσιάζουν ευαισθησία σε κάποια επίπεδα φωτισμού. Σε βάθος χρόνου ένας σημαντικός καταστροφικός παράγον προέρχεται από την υπεριώδη και την υπέρυθρη ακτινοβολία. Είναι σημαντικό οι προθήκες να είναι προστατευμένες από το φυσικό ηλιακό φως και αυτό οφείλει να ληφθεί υπόψη και να προδιαγραφεί στα αρχικά βήματα του σχεδιασμού των νεόδμητων κτιρίων. Με την επικρατούσα τάση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής έκφρασης για εκτενή χρήση υάλινων όψεων, ένα δευτερεύον εσωτερικό πέτασμα μόνιμο ή σταθερό πιθανόν να κρίνεται απαραίτητο.

Δομικά στοιχεία (εξωτερικά και εσωτερικά)
Πολλά είναι τα υλικά που δύναται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της προθήκης σας. Καθώς έκαστο εξ αυτών έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, η χρήση των παρακάτω παραμέτρων βοηθά στην καλύτερη δυνατή αξιολόγηση τους  :
-Επίπεδο συντήρησης (πόσο ευαίσθητο είναι το έκθεμα)

-Ακαμψία /Στερεότητα (τα εσωτερικά δομικά στοιχεία κρατούν με επάρκεια το βάρος το σημειακό ή κατανεμημένο βάρος των εκθεμάτων ;)

-Τοποθέτηση Εκθεμάτων (απαιτούν απλή εναπόθεση ή χρειάζεται να ασφαλιστούν;)

-Τελειώματα (κάποια υλικά υποστηρίζουν μεγάλη γκάμα φινιρισμάτων, άλλα όχι)
-Κόστος (είναι δυνατή η προμήθεια του επιλεγμένου υλικού με βάση τον εγκριθέντα προϋπολογισμό;)

Στα απόλυτα αδρανή υλικά συγκαταλέγονται:
Το γυαλί
Το ατσάλι με εποξειδική βαφή φούρνου
Το αλουμίνιο σε κυψελοειδή ελάσματα 
Η πέτρα
Το
Corian


Με αυτά τα υλικά είναι σημαντικό να έχουν καταγραφεί οι απαιτήσεις για τη στήριξη των εκθεμάτων κατά το στάδιο του σχεδιασμού προτού ξεκινήσει η κατασκευή.

Έλεγχος Περιβαλλοντικών Συνθηκών
Το εσωτερικό της κάθε προθήκης έχει το δικό του μικροκλίμα. Όπως μεταβάλλονται οι κλιματολογικές συνθήκες στον εξωτερικό εκθεσιακό χώρο που περιβάλει την προθήκη, έτσι και εντός αυτής η θερμοκρασία και η υγρασία μεταβάλλονται και αυτή ακριβώς η μεταβολή δύναται να προκαλέσει έως και σοβαρή καταστροφή στα εκθέματα. Στόχος μας είναι οι κατασκευές που σχεδιάζουμε να διαφυλάττουν τις συνθήκες σε  προκαθορισμένα επίπεδα με τις τυχόν διακυμάνσεις στο απόλυτο ελάχιστο.   

         
 Ολοκληρωμένες Λύσεις    Πολύτιμες Συμβουλές   Ειδικευμένες Κατασκευές
Όλα αυτά τα χρόνια συνεργαστήκαμε με επιτυχία με ορισμένους από τους πιο καταξιωμένους διεθνώς αρχιτέκτονες και σχεδιαστές μουσείων. Χρησιμοποιούμε τη συσσωρευμένη εμπειρία μας για να σας βοηθήσουμε να εμπλουτίσετε και να   ραφινάρετε τις ιδέες σας. Οι καινοτόμες σχεδιαστικές προτάσεις μας και η ...
περισσότερα...
  Η βασικότερη παράμετρος του σχεδιασμού μιας προθήκης είναι το  ίδιο το έκθεμα  που θα φιλοξενηθεί εντός αυτής. Το μέγεθός του, η αξία του, το πώς θα τοποθετηθεί, το αν είναι επίπεδο ή τρισδιάστατο, αλλά και το αν θα εκτεθεί από τη μία μόνο όψη του ή περιμετρικά, είναι όλα θέματα τα οποία χρίζουν εξέτασης. Έτσι καταλήγει ...
περισσότερα...
  Πολλές φορές ο εσωτερικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του εκθεσιακού χώρου απαιτεί την ενσωμάτωση των μουσειακών κατασκευών εντός της υφιστάμενης κτιριακής δομής.  Μπορεί να έχετε μια ένα αρχιτεκτονικό όραμα το οποίο να καλεί για προθήκες μοναδικού σχεδιασμού ή κατασκευές από εξεζητημένα υλικά. Μπορεί ...
περισσότερα...

© 2007, ANACO | Λεωφ. Βουλιαγμένης 117 & Κρίτωνος 2, Γλυφάδα 166 74 | Tηλ.: 210 9600 915, Fax: 210 9648 128, museums@anaco.gr